Testen met dummy data of real-world data?
Dirk Jan Laros · 8 minuten leestijd · Gepubliceerd op 15-7-2024

Testen met dummy data of real-world data?

Tijdens softwareontwikkeling zijn er veel uitdagingen. Onder andere deze vraag tijdens de testfase: testen we met dummy data of real-world data?

Wat is dummy data?

Dummy data is willekeurig gegenereerde data wat in enige mate echte situaties probeert na te bootsen. Hoewel dit nuttig kan zijn in de beginfase, spreekt het meestal niet tot de verbeelding van echte stakeholders tijdens het testen. Daardoor ‘verslapt’ de aandacht snel tijdens cruciale testsessies. Testen met echte scenario’s kan hiervoor een oplossing bieden.

Scenario’s

Als je wilt testen met dummy data, kun je scenario-gebaseerd testen implementeren. Dit houdt in dat je specifieke gebruiksscenario’s creëert die kritieke bedrijfsprocessen nabootsen. Dit helpt om te zien hoe de software presteert onder verschillende omstandigheden.

Onze ervaring leert dat dit een zeer effectieve methode is als er verschillende disciplines moeten samenwerken. We gaan met elkaar in een vergaderzaal zitten en een voor een de stappen doorlopen. In deze testsessies is het belangrijk om zowel normale- als uitzonderlijke procedures te testen.

Wel merken wij dat dummy data altijd voor veel ruis op de lijn zorgt.

Testen met real-world data

Ons uitgangspunt is daarom te testen met een database waarin echte klanten en echte projecten zijn opgeslagen. Alle gebruikers die betrokken zijn bij het platform gaan daarmee aan de slag. Dit zorgt ervoor dat de software gelijk aansluit bij de dagelijkse beleving van de deelnemers.

Ineens zien ze veel helderder dat een bepaalde stap onjuist werkt, terwijl ze dat bij de scenario’s met dummy data nauwelijks opviel! Op deze manier komen we tot een eindproduct dat daadwerkelijk aansluit bij de behoeften van de gebruikers.

Feedbackloops

Zorg voor regelmatige feedbackloops met de stakeholders. Een feedbackloop is eenvoudig gezegd dat u regelmatig gebruikers vraagt naar hun gebruikservaring en deze feedback gebruikt om de software te verbeteren. De regelmaat helpt om snel problemen te identificeren en aan te pakken, en zorgt ervoor dat de software continu wordt verbeterd. Daarnaast is het goed te analyseren of een aanpassing invloed heeft op een ander deel in het proces.

Aanvullende aspecten

  1. Gegevensbeveiliging: Wanneer je werkt met echte klantgegevens, is het cruciaal om strikte beveiligingsmaatregelen te implementeren om de privacy en veiligheid van de gegevens te waarborgen. Dit omvat encryptie, toegangscontrole en naleving van relevante regelgeving zoals de AVG.
  2. Automatisering van tests: Overweeg om geautomatiseerde tests te integreren in je ontwikkelingsproces. Dit kan helpen om repetitieve testtaken te verminderen en ervoor te zorgen dat nieuwe code geen bestaande functionaliteit breekt.
  3. Documentatie en training: Zorg ervoor dat er goede documentatie en training beschikbaar is voor alle gebruikers. Dit helpt hen om de software effectief te gebruiken en vermindert de kans op fouten.
  4. Testen van verschillende scenario’s: Zorg ervoor dat niet alleen de happy-flow wordt getest. Het is belangrijk om ook met ‘verminkte’ data te testen om te zien of de software goed functioneert en of fouten zelfstandig kunnen worden hersteld zonder technische ondersteuning.

Zijn er specifieke uitdagingen waar u tegenaan loopt bij het testen met real-world data? Neem gerust eens contact met ons op voor een kennismakingsgesprek en vrijblijvend advies.

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133

Ontdekken

Ontdek handige bronnen, kennis en (gratis) gereedschap.

Meest recente blogs