Maatwerk software: iets voor jouw bedrijf?
Dirk Jan Laros · 4 minuten leestijd · Gepubliceerd op 9-9-2024

Is “maatwerk software” iets voor uw bedrijf?

In deze blog laten we u kennismaken met de verschillende betekenissen van “maatwerk software” en we sluiten af met het stellen van deze vraag: is maatwerk software iets voor uw bedrijf? Wij zijn benieuwd naar uw antwoord.

Verschillende definities

Het is erg belangrijk om u als opdrachtgever bewust te zijn wat maatwerk software is. Er zijn nogal wat verschillende definities in omloop:

  1. Maatwerk op basis van een platform (moduleren)
  2. Maatwerk op basis van een framework
  3. Maatwerk op basis van een programmeertaal

Maatwerk op basis van een platform (moduleren)

Maatwerk op basis van een platform betekent dat uw software gebaseerd wordt op bestaande software en infrastructuur. U krijgt meestal te maken met licentiekosten van het platform. Het voordeel is dat u afspraken maakt over support en uptime, en de partij daarop kunt aanspreken als de targets niet gehaald worden.

Let goed op als iemand het over maatwerk heeft. Heeft de partij een eigen platform of passen ze een platform van derden aan uw wensen aan?

Platformconfiguratie noemen we ook wel ‘moduleren’. Het platform wordt opgebouwd uit bouwblokken waarmee de specifieke configuratie ontstaat voor uw bedrijf. Deze configuratie is ‘maatwerk’. Meestal kunt u het eigendomsrecht van de configuratie bij uzelf neerleggen, maar niet van de programmeercode (het platform). U bent dus afhankelijk van het achterliggende platform. Dit is vaak een goede keuze, bijvoorbeeld voor platforms voor financiën of projectmanagement. Maar als u echt op zoek bent naar software voor uw unieke bedrijfsprocessen, kunt u beter kijken naar “maatwerk op basis van een framework”.

Het nadeel van deze vorm van maatwerk is dat uw business afhankelijk wordt van ‘het roer’ van de organisatie achter het platform (zeker als de beoogde partij niet zelf het platform ontwikkelt!). Als zij links of rechts gaan, moet u mee.

Maatwerk op basis van een framework

Maatwerk op basis van een framework is de vorm van maatwerk die Q2-software gebruikt. Wij noemen het vaak “het van de grond opbouwen van uw website of Web App”. Maar daarvoor gebruiken we wel de meest basale bouwblokken zoals onder andere een veilig inlogsysteem, veilige databaseconnecties, manieren om e-mails of notificaties te sturen. Hiervoor gebruiken we een framework. Een framework geeft dus de mogelijkheid om basisfunctionaliteit direct beschikbaar te hebben in elk nieuw project. Hiermee besparen we enerzijds tijd, maar anderzijds zorgt dit ook voor een meer solide basis.

In een framework worden geen functionele keuzes vastgelegd. Hierdoor zijn we dus helemaal flexibel in hoe het eindproduct gaat werken. Neem bijvoorbeeld de vraag: “Staat uw data ergens in Europa, of kan de exacte locatie ook aangewezen worden?” Daarin zijn we helemaal vrij. Of: “ik wil de status van een checklijst koppelen aan de geldigheidsdatum van een certificaat.” Kan gewoon!

Bekijk wat wij doen met maatwerk software:

Maatwerk op basis van een programmeertaal

Maatwerk op basis van een programmeertaal betekent dat de software volledig vanaf nul wordt geschreven, zonder gebruik te maken van bestaande platforms of frameworks. Dit biedt de hoogste mate van flexibiliteit en controle, omdat elke regel code specifiek voor uw behoeften wordt geschreven. Het nadeel is dat dit vaak veel meer tijd en kosten met zich meebrengt, omdat alles vanaf de grond moet worden opgebouwd. Deze aanpak is ideaal voor zeer specifieke en unieke bedrijfsprocessen die gebruikmaken van (vooruitstrevende) technieken.

Is maatwerk iets voor uw bedrijf?

Dan de slotvraag: is maatwerk iets voor uw bedrijf? Zoals u nu weet zijn er meerdere manieren om ‘maatwerk’ te definiëren. Als u het ons vraagt, adviseren wij bijna altijd maatwerk op basis van een framework voor bedrijfskritische processen of voor degenen die graag zelf de touwtjes in handen hebben. Is het vraagstuk iets minder gevoelig voor software-veranderingen? Dan kunt u om te starten goedkoper uit zijn met een configuratie op basis van een bestaand platform, maar bereken altijd de licentiekosten en eventuele groeiverwachtingen.

Download een gratis e-paper over maatwerk software

Stuur ons een e-mail (info@q2-software.nl) als u onze gratis e-paper wilt ontvangen met alle tips voor het ontwikkelen van maatwerk producten.

Profielfoto van Dirk Jan

Dirk Jan

developer, directeur

Dirk Jan is developer bij en eigenaar van Q2-software.nl. Hij heeft grote passie voor Laravel, front-end en merkidentiteit.

Tags

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133

Ontdekken

Ontdek handige bronnen, kennis en (gratis) gereedschap.

Meest recente blogs