5 internet ontwikkelingen voor MKB bedrijven in 2025
Dirk Jan Laros · 5 minuten leestijd · Gepubliceerd op 9-10-2024

5 internetontwikkelingen voor MKB bedrijven in 2025

In de dynamische wereld van webontwikkeling zijn er voortdurend nieuwe trends en technologieën die de manier waarop bedrijven online opereren. Het is essentieel om bij te blijven met deze ontwikkelingen en daarmee uw concurrenten voor te zijn. In deze blog behandelen wij een aantal interessante (nieuwe) onderwerpen in webontwikkeling en hoe deze voordelen kunnen bieden voor uw bedrijf.

1. Progressive Web Apps (PWA’s)

Progressive Web Apps combineren de beste eigenschappen van web- en mobiele apps. Ze bieden een snelle, betrouwbare en boeiende gebruikerservaring, zelfs bij een trage internetverbinding. Voor MKB-bedrijven betekent dit dat ze hun klanten een app-achtige ervaring kunnen bieden zonder de kosten en complexiteit van het ontwikkelen van een native app. Overigens kan je een Hybride App overwegen. Hybride Apps combineren voordelen van zowel PWA’s als native apps.

Voorbeeld: Traditioneel zouden bedrijven een aparte mobiele app en website moeten onderhouden, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn. Met PWA’s kunnen bedrijven één enkele oplossing bieden die op alle apparaten werkt, wat zowel de ontwikkelings- als onderhoudskosten verlaagt.

2. Headless CMS

Een headless CMS scheidt de backend (waar de content wordt beheerd) van de frontend (waar de content wordt weergegeven). Dit biedt meer flexibiliteit en schaalbaarheid, omdat content via API’s naar verschillende platforms kan worden gestuurd, zoals websites, mobiele apps en zelfs IoT-apparaten.

Voorbeeld: Veel bedrijven gebruiken nog steeds traditionele CMS-systemen zoals WordPress, die minder flexibel zijn bij het leveren van content aan meerdere kanalen. Een headless CMS zoals Astro maakt het eenvoudiger om content te beheren en te distribueren, wat resulteert in een consistentere gebruikerservaring over verschillende platforms heen.

3. Harvest now, Artificial Intelligence later

AI en machine learning zijn veel gehoorde termen, de laatste tijd. Ze worden steeds vaker geïntegreerd in webontwikkeling om gepersonaliseerde gebruikerservaringen te creëren. Maar hoe zijn ze nu echt relevant voor uw bedrijf? Wij zien dat veel bedrijven nog niet echt raad weten met deze technologie. Daarom geven wij ‘zoekers’ als tip: zorg dat je nu al data verzameld. Zodra AI zover is kan je dat gebruiken! AI kan immers niet zonder data.

Voorbeeld: In plaats van handmatig klantgegevens te analyseren, kunnen bedrijven AI gebruiken om patronen en trends te identificeren, wat leidt tot meer gerichte marketing en verbeterde klanttevredenheid. Maar deze data moet dan wel beschikbaar zijn! Daarom: nu verzamelen, AI komt later.

4. Voice Search Optimization

Met de opkomst van spraakgestuurde assistenten zoals Siri, Alexa en Google Assistant, wordt voice search steeds belangrijker. Websites moeten geoptimaliseerd worden voor spraakopdrachten om beter vindbaar te zijn in zoekmachines.

Voorbeeld: Traditionele SEO-strategieën richten zich voornamelijk op getypte zoekopdrachten. Door te optimaliseren voor voice search, kunnen bedrijven inspelen op de groeiende trend van spraakgestuurde zoekopdrachten, wat hun online zichtbaarheid en bereik vergroot.

5. Cybersecurity

Met de toename van cyberaanvallen is cybersecurity een topprioriteit geworden voor bedrijven van elke omvang. Het beschermen van klantgegevens en bedrijfsinformatie is cruciaal om het vertrouwen van klanten te behouden en te voldoen aan regelgeving.

Voorbeeld: Veel bedrijven vertrouwen nog steeds op basisbeveiligingsmaatregelen zoals wachtwoorden en firewalls. Door geavanceerdere beveiligingsoplossingen te implementeren, kunnen bedrijven hun gegevens beter beschermen tegen bedreigingen en voldoen aan de steeds strengere regelgeving.

Conclusie

De wereld van webontwikkeling evolueert voortdurend, en het is belangrijk voor bedrijven om deze trends te omarmen om concurrerend te blijven. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën zoals PWA’s, headless CMS, AI, voice search optimalisatie en geavanceerde cybersecurity, kunnen bedrijven hun online aanwezigheid versterken en hun klanten een betere ervaring bieden.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over deze ontwikkelingen? Neem dan gerust contact op met een specialist in webontwikkeling om te ontdekken hoe deze trends uw bedrijf kunnen helpen groeien.

Profielfoto van Dirk Jan

Dirk Jan

developer, directeur

Dirk Jan is developer bij en eigenaar van Q2-software.nl. Hij heeft grote passie voor Laravel, front-end en merkidentiteit.

Tags

Snel aan de slag!
Of nog een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of bel 085 06 06 133

Ontdekken

Ontdek handige bronnen, kennis en (gratis) gereedschap.

Meest recente blogs