3d in webdesign
Arie van Duijvenbode · 8 minuten leestijd · Gepubliceerd op 17-3-2025

3D Website design

Betreed de wereld van 3D-websites: een interactieve en informatieve ervaring die nu nog toegankelijker is dan ooit.

3D wordt overal gebruikt in de wereld, denk bijvoorbeeld aan films, animaties, architectuur en nog veel meer. 3D helpt bijvoorbeeld met het visualiseren van een ontwerp, een project of het begeleiden van gebruikers door een interactief traject.

Het strategische gebruik van 3D kan gebruikers boeien en betrekken op manieren die platte visuele ontwerpen niet kunnen.

Voordat we dieper ingaan op 3D op een website, laten we eerst een kijkje nemen wat 3D nu precies is.

Wat is 3D?

3D (driedimensionaal) verwijst naar objecten met hoogte, breedte en diepte. In tegenstelling tot 2D-afbeeldingen kunnen 3D-objecten vanuit elke hoek bekeken worden.

Simpel gezegd is 3D niet meer dan een visueel object te realiseren digitaal maar dan zonder de beperkingen van materiaal en ruimte die je normaal nodig zal hebben. Het eindproduct is dan een 3D-object die je kan bekijken in een digitale omgeving.

Neem in gedachten een nieuw product die je zou willen realiseren, vroeger moest je dan in 2D een tekening er van maken en dat moest dan gemaakt worden met materialen. Dat kost natuurlijk een hoop geld vooral als het niet wordt zoals je het in gedachten had. In 3D kun je heel makkelijk een product visualiseren zoals je in gedachten had. en is het veel makkelijker om het een werkelijk product te maken.

3D gebruiken op een website

Het integreren van 3D-elementen kan een website compleet veranderen, In plaats van statische afbeeldingen en lange teksten, kunnen 3D-objecten en animaties visuele en interactieve ervaringen bieden.

Onderzoek toont aan dat websites met levendige en innovatieve visuele effecten 32% meer kans hebben om bezoekers vast te houden in vergelijking met traditionele ontwerpen. 3D-elementen zoals interactieve objecten, bewegende elementen en virtuele rondleidingen creëren een gevoel van aanwezigheid, waardoor gebruikers zich meer betrokken voelen bij de website.

Websites die gebruik maken van 3D zien bijvoorbeeld dat gebruikers 45% meer tijd besteden aan het omgaan met de inhoud van de website dan bij gebruikelijke websites met platte inhoud

Voordelen van het gebruik van 3D op een website

  • Verbeter de gebruikerservaring
  • Verhoog de betrokkenheid van bezoekers
  • Maak complexe informatie begrijpelijker
  • Toon producten en diensten op een innovatieve manier
  • Creëer een unieke merkervaring
  • Verhoog de tijd die bezoekers op de website doorbrengen

Nadelen van het gebruik van 3D op een website

  • Kan de website trager maken
  • Complexer dan normale websites

Hoewel het waar is dat 3D-elementen een website zwaarder kunnen maken, zijn er verschillende redenen en oplossingen om je hier niet al te veel zorgen over te maken:

Trage website

Een klein uitstapje over het eerste puntje; een tragere website. Dat is een reden om je zorgen te maken.

  1. Verbeterde gebruikerservaring: De voordelen van een verbeterde gebruikerservaring en verhoogde betrokkenheid kunnen opwegen tegen de nadelen van een iets tragere laadtijd.
  2. Technologische vooruitgang: Moderne browsers en internetverbindingen zijn steeds beter in staat om zware content te verwerken zonder merkbare vertraging.
  3. Optimalisatie technieken: Er zijn tal van technieken beschikbaar om de prestaties van 3D-content te optimaliseren.

6 oplossingen om een trage website sneller te maken

  1. Lazy Loading: Laad 3D-elementen pas wanneer ze in beeld komen of wanneer de gebruiker interactie heeft met de pagina.
  2. Optimalisatie van 3D-modellen: Gebruik optimalisatie technieken om de bestandsgrootte van 3D-modellen te verkleinen zonder kwaliteitsverlies.
  3. Efficiënte code: Zorg ervoor dat de code voor het renderen van 3D-objecten zo efficiënt mogelijk is geschreven.
  4. Progressieve Web Apps (PWA): Maak gebruik van PWA-technieken om een snellere en meer responsieve gebruikerservaring te bieden.
  5. Web Workers: Gebruik Web Workers om zware berekeningen uit te voeren zonder de hoofddraad van de browser te blokkeren.

Door deze technieken toe te passen, kun je de voordelen van 3D op je website benutten zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Waar kun je 3D voor gebruiken op de browser?

Een website moet professionaliteit uitstralen naar de gebruikers. 3D kan je daar erg mee helpen, Product animaties, 3D viewers en 3D objecten kunnen de website professioneel laten uitstralen.

Een goed voorbeeld hiervan is een project van ons: Luxedaken Hier kan u het product volledig in 3D bekijken.

Andere voorbeelden

  • noovo
    Gebruiken een interactief systeem om een camperbus te maken.
  • aludoors Specialisten in op maat gemaakte aluminium deuren en ramen. Hun website maakt gebruik van 3D-technologie om klanten een interactieve ervaring te bieden bij het bekijken van hun producten.
  • spaceforce Amerikaans ruimtevaart bedrijf, Hun website toont informele informatie met gebruik van interactieve 3D-elementen.

Zoals u kan zien kun je met het gebruik van 3D leuke en interactieve websites maken.

Mogelijkheden van 3D

  • virtuele rondleidingen
  • interactieve productmodellen die gebruikers kunnen draaien en inzoomen
  • 3D animaties om complexe processen uit te leggen
  • 3D kaarten en visualisatie voor geografische data
  • educatieve simulaties en trainingmodulen

Technische informatie voor de techneuten

Het gebruik van 3D in een website is niet makkelijk. Het is daardoor ook een langere process dan een gebruikelijke website.

Het realiseren van een website met 3D gaat als volgt:

  1. Bedenk een thema voor het project.
  2. Realiseer de 3D objecten.
  3. Realiseer de website en voeg de 3D objecten toe.

Veel gebruikte tools voor het realiseren van 3D objecten

  • Blender Gratis software voor 3D-modeling, animaties, rendering en meer. Om je object te exporteren in blender ga naar: File -> Export -> glTF 2.0 (.glb, .gltf)

  • SketchUp Simpel en makkelijk voor het maken van producten en gebouwen Om je object te exporteren in SketchUp ga naar: File -> Export -> 3D Model, en kies GLB als formaat

  • Autocad Veel gebruikt software door professionele bedrijven voor het maken van 3D objecten en architectuur. Om je object te exporteren in Autocad ga naar: File -> Export -> GL Transmission format(*.glb, *.gltf)

Om je object te gebruiken in een 3D viewer, Export het object als een .glb of .json formaat voor het meest geoptimaliseerd resultaat. Andere formaten zijn: obj, fbx, collada, babylon, stl, ply, vrml en nog vele andere. Zie voorbeelden hier boven hoe je dat kan doen.

Software voor het realiseren van 3D in je browser

  • WebGl Een js library voor het realiseren van 3D in de browser, Gebruikt geen externe plugings en is gratis en simpel te gebruiken

Om het object te gebruiken in WebGl importeer je het object als volgt:

In Html:

<canvas id="glCanvas" width="800" height="600"></canvas>

In javascript:

const canvas = document.getElementById('glCanvas');
const gl = canvas.getContext('webgl');
const scene = new THREE.Scene();
const loader = new THREE.GLTFLoader();

loader.load('path/to/model.glb', function (gltf) { scene.add(gltf.scene); } 

Meer weten over 3D?

Wil je meer weten over 3D in webdesign? Of ben je op zoek naar hulp bij bepaalde libraries? Laat het ons weten via info@q2-software.nl of kom in contact via onze andere contactgegevens.

Profielfoto van Arie

Arie

developer (stage)

Tags

Samen aan de slag
Of een vraag?

stuur een e-mail naar
info@q2-software.nl
of telefoneer 085 06 06 133